Artec SE-GEQ, SE-BEQ, Graphic EQ, Bass EQ Digital Tuner

2007 Oct 1, 20:42
Kategória: Effekt

A kilencedik és a tizedik Artec pedál melyet kipróbálhattam, egy hangoló gép és eq pedál egyben. A két modell közötti különbség a nevéből már kiderül, az egyik basszusgitárra lett tervezve a másik gitárra. Az amerikai Guitar Player, vagy talán csak simán Guitar magazin 2006-os példányában olvastam egy érdekes cikket, hogy mi volt az elmúlt tíz év innovatív találmányai a gitározás világában, és az egyik (a tízből) a Boss TU-2 volt, ami az első pedálformátumú hangológép. Megjelenésekor azért volt zseniális, hiszen az addigi hangoló gépek folyamatosan bekapcsolva voltak az effektútban, így amikor a zenészek a számok között hangoltak a színpadon, mindig lehet hallani, ahogyan prüntyögnek és tekergetik a hangoló kulcsokat, a Boss TU-2 ezzel szemben simán lenémította a kimentét, így már nem nyekergett bele koncertbe. Ezzel az egyszerű ötlettel egy nagyon sikeres pedált készített a Boss, ez talán abból is látszik, hogy használtan szinte alig szokott lenni Magyarországon, vagy ha van akkor is nagyon közel van az ára a bolti árhoz. Ezt a sikert a többi pedál gyártó is megirigyelte, a Korg-tól kezdve a Fender-ig mindenki lemásolta és kihozta a saját pedál hangológépét. Ami ezekben a másolatokban közös, hogy semelyik sem tud többet a Bossnál. Kivétel az Artec, mert ők összepakolták egy EQ pedállal. Ami szerintem elég jó ötlet, hiszen
így két pedált kapunk egy áráért, illetve helyet lehet megtakarítani ha kisvasutat építünk.

Kezelése rendkívül egyszerű, van egy gomb rajta, benyomásával válthatunk a hangoló illetve az EQ üzemmód között, 9 csúszka, mellyel az EQ-t lehet szabályozni.

Ami tetszett:
Csak a szokásosan elpuffogtatott frázisaimat tudom megismételni, nagyon jó ár/érték arányú ez az Artec pedál is.

Ami nem tetszett:
Ha kötekedni szeretnék akkor a hangológép OK ledje nem tetszett, ami azt mutatja, hogy az adott hangot sikerült e megtalálni, illetve, hogy mélyebb vagy magasabb-e a hangolandó húr, ugyanis mindössze csupán egy led világít, így nem lehet érzékelni, hogy meddig kell tekerni a kulcsot. A gyakorlatban egyébként gyorsan megszokható, és utána szerintem rá lehet érezni.

Végülis:
Érdemes megvenni, hiszen ez az egyik legolcsóbb hangoló pedál, ráadásul eq is, ha ezt mondjuk külön gyűjtenénk össze a már megnevezett Bossból, akkor az olyan 35000 Forint lenne, Artec ugyanezeket a tulajdonságokat hozza egy picivel többért, mint 15000 Forint. A két pedál között a frekvencia tartomány a különbség, a gitár változat 100Hz-5.0kHz szabályozható, míg a basszus változat 50Hz-6.4kHz. Ez utóbbit szerintem érdemes olyanoknak is kipróbálnia, akik nem a szokásos E-re hangolják a gitárt, illetve szerintem billentyű/szintihez is ezt érdemesebb venni, a szélesebb frekvencia tartomány miatt(igaz a szintiket nem szokás naponta hangolni).

Ez a két pedál szintén kiérdemli a Delay.hu legjobb vétel díját!

Legjobb Vétel!

Kép a pedálokról:

Artec Graphic EQ

Artec Bass EQ

Hasonló cikkek:

Teszteljen mindenki Artec pedálokat!

A hét Gibsonja: Les Paul Money Bass

Igényes Artec videók

Artec SE-PEQ Parametric Equalizer teszt

Kommentek

Nincs még komment.

Szólj hozzá!

Név:

Email:

Web/URL:

Komment szövege:

Az alábbi két szót kérlek gépeld be, hogy kiderüljön, hogy nem vagy robot:


Linkek

Utolsó posztok

RSS Feed

Delay.hu RSS Feed

Régebbi posztok

Kategóriák