Boogie Mamma

2007 Jul 26, 00:21
Kategória: Interjú

Bővült a delay.hu repertoárja, ezentúl interjúk is olvashatóak lesznek különböző zenekarokkal, az első áldozat a Boogie Mamma. Mi is az a Boogie Mamma? Hát szerintem az egyik legmókásabb ska zenekar. Béna kérdéseimre pedig Ágoston Gábor (Ági Gabi, dob), Szili Miklós(gitár), Tatai Viktor (basszusgitár) és Vöő Kristóf (OFF, szax) válaszolt.

Kérlek mutassátok be a Boogie Mamma zenekart a delay.hu olvasóinak!
Miki: Kedves Olvasók : a Zenekar !
Ági Gabi: A zenekar lényegében a Dávidból áll, aki énekkel, illetve színpadbontással foglalkozik a koncertek alatt.

Elég régóta zenéltek, koncerteztek miért csak egy teljes albumotok van?
Vitya: Te kedves riporter mióta élsz? És van egyáltalán albumod? Vagy dobozba gyűjtöd a fényképeidet? Bélyegeid? Képeslapokat?
Ági Gabi: Nem volt senki, aki csinált volna nekünk lemezt, így nekünk kellett csinálni magunknak. Erre jó sokáig tartott rájönni, és mivel sokba került nekünk ez a lemezcsinálósdi, eltartott egy darabig, amíg egyenesbe jött a banda.

Hogyan vettétek fel az Apró keblek dicséretét?
Vitya: Megtetszett a szám és gondoltuk felvesszük a programba.
Ági Gabi: Felvettük egy hatszámos demó dobcsíkjait Pilisszentivánon. Fekete András, a zenekar alapító-gitárosa otthon feljátszotta a gitárcsíkokat, Viktor barátom nagy nehezen felimádkozott némi bőgőt, meg még került rá egy kis cselló a Paca jóvoltából. Erre a Dávid otthon ráénekelt a padlásszobájukban, így Kard Ádám barátom segédletével és keverésében kész lett a 2003-as demónk. Azt hiszem, itt tartottunk, amikor a banda átesett az első feloszlós válságon, a 2003-as Sziget idején. Kilépett a Fekete Bandi, oszt’ elment Hollandiába minőségellenőrnek. Ez nagy törés volt. Aztán Viktor barátom meghívta a Kard Ádámot a bandába, hogy segítsen nekünk újjáalakulni, meg rendbe szedni magunkat. Akkor találtuk ki, hogy a demót kiteljesítjük lemezzé. Tehát felvettünk még hat nótához dobot, meg még gitárt, meg még bőgőt, meg írt az Ádám billentyűszólamot, meg fúvós arrange-okat, meg már amúgy is adott volt néhány fúvós szólam, amit a Totó, meg az Off írtak (akik a Malackából gyöttek csak úgy hülyéskedésből fújni hozzánk, aztán az Off itt is ragadt), csak azok a demóra még nem kerültek rá. Ez az egész hacacáré eltartott vagy másfél évig, a zsigereinket beleturmixoltuk az Ádámmal, mire megkevertük, sajna még így se szól jól, azt kell mondjam. De próbáljon meg bárki otthon lemezt csinálni! A kiadás meg egy másik rettenet volt, amit én már nem vettem a nyakamba. A srácok jó sokat izzadtak vele, nem irígylem őket.

Nemrég jelent meg a Boogie Mamma könyv. Miért pont könyvet adtatok ki?
Ági Gabi: Igazából cédét adtunk ki, csak nem tellett normális borítóra.
Vitya: Azért adtunk ki könyvet, mert megelégeltük, hogy mindenki a mi dalainkat fütyörészi. Így nincsen több füttyögés vagy dúdolgatás, csak mélyirodalom: szavalás és mormogás. Csökken a zajártalom. Egy élhetőbb világért ez a minimum, amit a Boogie Mammának kötelessége megtenni.
Miki: Van könyvünk ? Nem is tudtam. És jó kép van benne rólam?

Hangzásotok a tradicionális ska-hangzás, gitárosok milyen cuccon zenélnek?
Ági Gabi: Ha ez így van, akkor marha jól csináltuk a keverést, mert egyáltalán nem tradicionális ska hangzásra törekedtünk, csak egy elviselhető soundot akartunk gyártani.
Vitya: A tradicionális SKA hangzás érdekében eredeti népi hangszereken szólalunk meg. Kínosan ügyelünk arra, hogy a lehető legtisztább forrásból származó, népi mesterek keze munkáját dicsérő hangszereket vegyünk a kezünkbe. Ezért a húrjainkat eredeti acélipari műremekként magunk sodorjuk lányok haját összefonva lopott vasúti sínekkel, a kőkemény, de mégis lágy hangzás érdekében. Gitárjainkat magunk haraptuk különleges alakúra, hogy a megmunkálás során a fa ne találkozzon idegen fémmel, ami esetleg kicsorbítaná természettől örökölt hangját. A pickup-jainkat magunk mágneseztük, úgy, hogy a speciális acéldarabokat hónapokon keresztül a segglyukunkba rejtve hurcibáltuk körbe az ország összes még működő röntgenlaboratóriumába. Az erősítő és a zenész tökéletes összhangja az igazi ska-hangzás rákfenéje. Bob Marley pl. együtt élt legendás combójával, és mi is erre törekszünk. Én pl. naponta megpuszilgatom a transzformátort amire ő kékes fénnyel reagál.

Néhány szót legyetek kedvesek mesélni a fúvósszekcióról, ki, mit, mivel és hogyan?
Ági Gabi: A fúvós szekciónk főnöke az Off, jelenleg a Harold fújja mellette a pozant.
Off: Ez az egész fúvós dolog a zenekar megerőszakolásával kezdődött, mikor a Malackás Totó és Off hátulról hatoltak hatalmas rézcsöveikkel szegény szottyadt szatyor Boogie Mammába. Később az öreglány egyre inkább kezdte élvezni a dolgot és már nem tűnt erőszaknak a kemény rockot frissítő sivítolásuk. A fúvóSok változással jár, ami nem csoda, hiszen köztudottan a zenészélet legnagyobb prostijai. Ez alól csak az Off kivétel, mert ő béna, másnak nem kell. Az első lemezen a még hangszerekben gazdag, ám kissé rendezetlen fúvóskar hallható. A Trombitát a legendás Iver, a Pozant a rettenetes Soma, míg az AltSaxit a már említett Off szólaltatja meg. Jelenleg az ifjú Harold hóbortja a Harsona hang adása, amint az a kislemezen is hallható. Így összességében már négy fúvósféle van, v. csak 3?, no 111, jelenleg csak kettő, abból is egy a Kettő-Kettővel felesben. Azért az el kell mondani, hogy komoly fejlődésen megy át a fúvósszekció. Eleinte koncepció nélkül, később Kard Ádám közreműködésével egyre kiforrottabban, míg manapság már szinte öntudatra ébredve (ámbátor igen lassacskán) készülnek az arranzsok.
Vitya: A fúvós szekció, aki a fúvósszólamot előadja. Az Off a Juditkával, aki mellesleg a felesége, jól. Állítólag vadul is néha de mindenképpen szenvedélyesen, általában otthon, vagy motoros túrán, vagy az erdőben, de manapság a gyerek miatt kevésbé gyakran. Haroldról nem sokat tudunk. Asszem a lányokat szereti.
Miki: Mindenki mindenkivel. Itt mindenkinek megvolt mindenki.

Hol lehet a közeljövőben látni a Boogie Mammát?
8.12.07 Hídünnep (Ingyen!) - Bp. Lánchíd Budai hídf..
8.13.07 Sziget Fesztivál (Pesti Est színpad)
8.25.07 Antiparádé (Óbuda - Vörös Yuk)


Végül pedig legújabb slágerük Mi adtuk az EU-nak a legjobb nőket:

http://www.youtube.com/watch?v=7SkatjCJrPc

Hasonló cikkek:

Mesa Boogie Rectifier szimulátor vst

LeCab2 láda szimulátor, impulse töltő

Mesa Oversized Rectifier Cab Impulse Responses

Effekt pedálok kapcsolási rajza

Kommentek

help írta:

kééérleeek valaki mondjaa meg mikor lesz Boogie Mamma koncert hol és háykor és emnnyibe kerül holcvanhat órája keresem de semmi pls pls pls pls nagyon léécii *.*

margo írta:

andrás.

félreértettél, eszemben sincs vitázni. azért gondolom illene válaszolnom a beírásodra.
röviden: egy zenei irányzatot nem lehet csak a hangszerelésével meghatározni, még a ska-t sem. off

András írta:

Szia Margo!

Vitázhatunk milyen a tradicionális ska, szerintem olyan hangszereket használtak, amik divatosak voltak a jazzben, keverték az elektromos gitárt a jazzfúvosokkal, mint példáúl a szaxofon vagy trombita. Azt hiszem ezek mind megvannak a Boogie Mammában.

margo írta:

lehetne vitázni hogy milyen a tadicionális ska, de a lényeg hogy nem ilyen.

Anita írta:

Ugyesek vagytok!!!!Egy Eu-n kivuli magyar no:-)

Szólj hozzá!

Név:

Email:

Web/URL:

Komment szövege:

Az alábbi két szót kérlek gépeld be, hogy kiderüljön, hogy nem vagy robot:


Linkek

Utolsó posztok

RSS Feed

Delay.hu RSS Feed

Régebbi posztok

Kategóriák