Effekt Kalauz: Idő alapú effektek

2007 Aug 11, 21:59
Kategória: Effekt

Mi is az a gitár effekt?
Minden olyan elektromos eszköz, mely a gitár hangszínét, hangmagasságát vagy hangzását megváltoztatja. Alakját tekintve lehet pedál, rack, vagy akár gitár erősítő része. Természetesen a gitár effekteket nem csak gitárra lehet használni. Basszusgitár, szintetizátor vagy akár dobgépek hangzásának megváltoztatására is alkalmasak.

Milyen effektek vannak?
-Torzítók
-Idő alapú effektek
-Hangmagasság változtató effektek
-Hangerő változtató effektek
-Filterező effektek
-illetve egyéb effektek

Milyen effektek tartoznak az idő alapú/modulációs effektek közé?
Az idő alapú/modulációs effektek közé tartoznak a delay-ek, chorus-ok, flanger-ek, echo-k, reverb-ek, phase shifter-ek.

Delay-ek, Echo-k
Nyers fordításban késleltetést jelent, magyarul általában visszhangnak mondjuk. Az eredeti jelet lemásolva időben késleltetve hozzá adja a jelhez. Ha ezt egyszer teszi meg, akkor az a slap, ha többször ismétli akkor echo. Az ismétlés idejét pedáltól függően általában 300-3000ms-ig lehet szabályozni, az ismétlés gyakoriságát pedig a feedback potméterrel. Minél hosszabb időre van állitva a késleltetés annál inkább space, akarom mondani tér vagy űr jellegű hangzás lesz az eredmény. A delay feltalálója Les Paul volt, aki még szalagos magnókat használt ennek eléréséhez, az idő előre haladtával megjelentek az analóg pedálok, melyek a BBD kapcsolást használták, azaz kondenzátorokkal tárolták az eredeti jelet, majd megjelentek a digitális rack-ek, melyben már RAM(memória) volt és a csodálatos japán mérnökök 1983-ban sikeresen begyömöszölték a rack-nyi alkatrészt egy pedálba (Boss DD-2). Ha nem lenne delay bizonyos zenei stílusok meg se születtek volna, mint például a dub, vagy a poszt-rock.

Reverb-ek
Reverbek magyarul a zengetők. Elég közel áll a delayhez, de mégis teljesen más(viszont egy delay pedállal is lehet zengetést produkálni). Ezek az effektek azt a hangzást produkálják, mikor egy hangforrás megszólal egy nagy és zárt térben, például egy templomban, uszodában, vagy barlangban és a falakon oda-vissza verődve rengetegszer megismétlődik egyre inkább halkabban, lecsengve. A két leggyakoribb alkalmazási módja az erősítőkben található rúgós zengető, melyek a gitárjelétől vibrálásba kezdenek és az eredeti jelhez hozzá keveredve a gyakorlatban is megvalósítják a reverb hangzást, illetve megjelentek rackben és pedálokban a digitális reverbek, melyek különböző jelfeldolgozó egységgel(DSP) szintén képesek ezt a hatást elérni.

Chorus-ok
A chorus egy rövid és ciklikus delay, ami olyasmi hatást eredményez, mintha egyszerre többen játszanák ugyanazokat a hangokat.

Flanger-ek
A flanger-re sajnos nincs magyar megfelelő, annak ellenére, hogy az effekt is jó régi, már a Beatles albumokon is hallható volt. Szintén egy rövid delay, mely az eredeti jelhez folyamatosan változó késleltetéssel keveredik. Ez az effekt, mellyel el lehet érni azt a hangzást, mikor egy sugárhajtású repülő elszáll felettünk(WHOOOOOOOOOOSSHHHH).

Phase Shifter-ek
A fézer. Természetesen nem összekeverendő a Star Trek-beli Föderáció standard sugárfegyverével. Ez az effekt nagyon hasonlít a Flangerre, annyi különbséggel, hogy egy bizonyos frekvencia sávon ellenfázisú visszhangot ad az eredeti jelhez.
A 60-as évek közkedvelt effektje volt a pszihadelikus zenét játszó zenekaroknak.

Az alábbi videó a Small Faces - Itchycoo Park száma, melyben Phaser hallható(olyan 0:55-től).

http://www.youtube.com/watch?v=fofNPJ8RGdQ

Hasonló cikkek:

Effekt Kalauz: Hangerő változtató effektek

Effekt Kalauz: Torzítók

Artec SE-VPH Vintage Phase Shifter teszt

Effekt pedálok kapcsolási rajza

Kommentek

idanka írta:

Itt a fenti szám:

http://www.youtube.com/watch?v=VJzcF0v1eOE

Szólj hozzá!

Név:

Email:

Web/URL:

Komment szövege:

Az alábbi két szót kérlek gépeld be, hogy kiderüljön, hogy nem vagy robot:


Linkek

Utolsó posztok

RSS Feed

Delay.hu RSS Feed

Régebbi posztok

Kategóriák