Effekt Kalauz: Torzítók

2007 Aug 7, 22:12
Kategória: Effekt

Mi is az a gitár effekt?
Minden olyan elektromos eszköz, mely a gitár hangszínét, hangmagasságát vagy hangzását megváltoztatja. Alakját tekintve lehet pedál, rack, vagy akár gitár erősítő része. Természetesen a gitár effekteket nem csak gitárra lehet használni. Basszusgitár, szintetizátor vagy akár dobgépek hangzásának megváltoztatására is alkalmasak.

Milyen effektek vannak?
-Torzítók
-Idő alapú effektek
-Hangmagasság változtató effektek
-Hangerő változtató effektek
-Filterező effektek
-illetve egyéb effektek


Mik is azok a torzítók?
Az elektromos gitár kihangosítása során előfordult, hogy a használt erősítőn a hangerőt a maximumra tekerték és így egy teljesen más hangzást kaptak a zenészek, mint amikor alacsonyabb hangerőn hajtották. A tiszta hangszín helyett, egy túlvezérelt, torzult hangszín lett az eredmény. Ezt a hangzást angolul Overdrive-nak hívják, sajnos magyarul nincs külön megnevezés a különféle torzításokra, így később az angol kifejezést fogom használni.

Az Overdrive pedálok ezt a túlvezérelt csöves erősítő hangzást utánozzák. Az első ilyen pedál a Maxon Tube Screamere volt, melynek licenszét az Ibanez megvásárolta és olyan zseniális zenészeknek köszönhetően, mint Stevie Ray Vaughan világhírűvé vált. A másik híres overdrive sorozat a Boss nevéhez fűződik, az OD-1 OverDrive vagy SD-1 Super Overdrive pedáljuk nevét a 80-as évek metál hősei öregbítették.

Míg az ötvenes években elég volt a gitárosoknak a túlvezérelt csöves erősítők hangja a 60as években már valami újra vágytak, valami sokkal durvább hangzásra. Link Wray például egy csavarhúzóval szét szabdalta a hangszóróit. Ennek a hangzásnak a neve a Fuzz, Jimi Hendrix nagy kedvence volt ez a torzítás fajta, érdemes meghallgatni a Purple Haze című számát, mondhatni Fuzz alapmű. Klasszikus Fuzz pedálok. Dallas Arbiter Fuzz Face, Electro-Harmonix Big Muff Pi, Shin-ei Companion FY-2.

A hetvenes illetve 80-as évek Marshalljai (például a JCM-800-as) alapozták meg a Distortion jellegű torzítást, az Overdrivehoz képest itt már jóval nagyobb a torzítás, telítettebb és vastagabb a hangzás.
Klasszikus torzító pedálok: Boss DS-1, ProCo Rat, MXR Distortion, Marshall Shredmaster.

Hasonló cikkek:

Effekt Kalauz: Hangerő változtató effektek

Effekt Kalauz: Idő alapú effektek

Artec SE-VPH Vintage Phase Shifter teszt

Effekt pedálok kapcsolási rajza

Kommentek

Nincs még komment.

Szólj hozzá!

Név:

Email:

Web/URL:

Komment szövege:

Az alábbi két szót kérlek gépeld be, hogy kiderüljön, hogy nem vagy robot:


Linkek

Utolsó posztok

RSS Feed

Delay.hu RSS Feed

Régebbi posztok

Kategóriák