Hogyan vásároljunk ebay-en?

2007 Nov 26, 23:06
Kategória: Vásárlási tanácsadó

Mi is az eBay?
Ha a wikipédiát megnézzük akkor az alábbi definíciót olvashatjuk: Az eBay Incorporated (eBay Részvénytársaság) az Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett, internetes aukciós weboldal, amelyen bárki felkínálhatja eladásra bármilyen jószágát, vagy szolgáltatását.
Gitározós, stúdiózgatósok számára a bármilyen jószág a legizgalmasabb, természetesen itt ne bárányokra gondoljunk, hanem a cuccok közgazdasági megnevezésére.

Miért érdemes az eBay-en vásárolni?
Miután ez egy licitálós rendszer, ezért majdnem minden annyiba kerül amennyi az utolsó licit összege. A kivétel az azonnal elvihető árú termékek, amit magyar aukciós rendszerek villám árnak hívnak. Emiatt nem kell rosszul érezni magunkat ha egy bizonyos összegnél többet nem adnánk valamiért, mert legfeljebb azé lesz aki többet licitál. A másik fő érv az eBay-es vásárlás mellett, hogy olyan termékekre is lehet licitálni, amelyek vagy még nincsenek, vagy már nincsenek Magyarországon forgalomban (természetesen olyan cuccok is vannak az oldalon melyek itthon forgalomban vannak).

Mi az eBay internetes címe?
ebay.hu sajnos még nincs, hogy miért azt nem tudom, ez az eBay üzlet politikáján múlik. Viszont talán a számunkra három legfontosabb a német, az angol és az amerikai eBay. Nekem a kedvencem a német, a választék bőséges, az eladók általában vállalják a postázást Magyarországra és ha nyerünk nem kell olyanon aggódnunk, hogy most akkor kell-e vámot fizetnünk, mert nem, mivel az Európai Uniós tagság miatt vámmentességet élvezünk. Itt olyan apróságra kell figyelni, hogy svájciak is hirdetnek termékeket, amik vám kötelesek. Az angol eBay szintén hasonló paraméterekkel rendelkezik, azzal csak annyi bajom volt, hogy minden annyiba került, mint a német, csak nem euroban volt ugyanannyi az összeg, hanem fontban. Az amerikai eBay sokkal több terméket tartalmazz, mint európai testvére, marha olcsón, viszont itt a vásárlás a vám, az áfa és a nagyobb távolság miatt alaposabb megfontolást igényel.

Mi szükséges a regisztrációhoz?
Szerintem a legfontosabb a nyelvtudás. Ha nincs az se baj, a környezetünkben találni olyan valakit aki biztonsággal képes beszélni az eladó nyelvét.
Ha ez nem probléma akkor csak regisztrálni kell magunkat és már indulhat a licit. Természetesen a regisztrálás nem a szokásos, hogy e-mailben kapunk egy jelszót és utána mehet, kell egy jó bankkártya vagy ha az nincs akkor egy pontos cím, ahová pár napon belül levelet küldenek a jelszóval.

Hogyan megy a licitálás?
Elég egyszerű logikája van, ahogy kiszemeltük, hogy mit szeretnénk megkaparintani, van egy rovat ahova a licit összegét lehet beírni. Amit beírunk az a maximális pénzt jelenti amit adunk a termékért. Ha nem licitált még senki és nagyobb összeget adtunk meg a minimál árnál, akkor mi állunk nyerésre és a fizetendő összeg minimál ár lesz. A maximális összeg szerep ilyenkor az, hogy ha valaki rátesz egy licitet ami nagyobb a jelenlegi árnál és a mi maximálisként megadott licitünk nagyobb akkor az új ár az ellenünk licitáló összegéig emelkedik.

Sikerült nyerni egy licitet, mi ilyenkor a tenni való?
Ilyenkor fel kell venni a kapcsolatot az eladóval, akivel meg lehet beszélni a részleteket, mint például a szállítást(érdemes figyelni azt a mezőt a termékek leírásánál, hogy milyen országokba hajlandóak elküldeni, mert ha nincs közte az EU, akkor igen csak hisztisen szoktak reagálni az eladók és ahelyett, hogy elküldenék a cuccot egy negatív pontot kapunk tőlük) a fizetési módot (Európában a banki átutalás a jellemző, amerikaiak pedig általában a PayPal-t preferálják). Ezek után már csak az eladó visszajelzését érdemes megvárni, hogy a pénzt rendben megkapta és lehet várni otthon az ajtó csengőt, mikor hozza a posta/speditőr cég a cuccot.

Ez mind szép és jó, de mi a garancia, hogy ha a pénzt elküldöm egyáltalán kapok valamit?
Az eBayen való licitálás mögött van egy jogi garancia, én úgy értelmeztem, hogy alapvetően egy adás-vételi szerződés jellegű a licitálás. Ha valami gixer van érdemes először az eladóval tárgyalni, hogy lehet megoldani a helyzetet, ha ez nem sikerül akkor az eBay is segít és legvégső esetben jogi útra is lehet terelni az ügyet (Szerintem ez irtó macerás lehet, pláne egy amerikai eladóval szemben).
A másik ami növeli a bizalom faktort minden felhasználónak van egy értékelése, mely minden licit után bővül, ha sikeres akkor pontot kap. Így a vásárlásnál érdemes csak olyantól vásárolni, akinek rengeteg pontja van, emellett a negatív és pozitív üzleteinek százalékos megoszlása a 100%-osan pozitívhoz közelít. Ha erre odafigyelünk, akkor elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket. Ami még probléma forrása lehet az a termék maga, mikor a képen másnak tűnt, mint ami megérkezett. Ezért már licitálás előtt érdemes alaposan elolvasni a leírást róla és a képeket olyan szemmel nézni, hogy a fotók miért olyanok lehetnek amilyenek(pl telefonnal készült így a szín torzulhat stbstb).
A gyakorlatban ez általában úgy valósul meg, hogy aki tökéletes eladó(100%), nagyon sok országba hajlandó elküldeni a terméket ráadásul jól tud fotózni, azok a licitek mindig kicsivel drágábbak, hiszen a vásárlók is jobban megbíznak(joggal) az eladóban.

Hirtelen ennyi, jó licitálást!

Hasonló cikkek:

Gitár Másoló Masina

Hogyan készül a Gibson Vintage Original Specs

Hogyan készül a Gibson Les Paul?

Wah-Wah bakancs effekt házilag

Kommentek

G.Gergely írta:

És hol a weboldalad?

B. Zoltan írta:

A tokeletes eladoval kapcsolatosan csak annyit fuznek hozza, hogy az is lehet gyanus ha 100% jo visszajelzes van mert olyan nincs, hogy mindenkinek tokeletesen megfelelt. A 98% folotti jo kiindulo pont lehet.
A weboldalamon leirtam az en tortenetemet is hatha valaki okul belolle.

Szólj hozzá!

Név:

Email:

Web/URL:

Komment szövege:

Az alábbi két szót kérlek gépeld be, hogy kiderüljön, hogy nem vagy robot:


Linkek

Utolsó posztok

RSS Feed

Delay.hu RSS Feed

Régebbi posztok

Kategóriák