Marshall JVM410H

2007 Jun 5, 22:02
Kategória: Erösítő

Marshall DSL és TSL sorozatát leváltotta JVM sorozat. Magyarországon talán még sehol sem forgalmazzák, Aftec barátunk külföldről rendelt egyet és be is számolt nekünk a tapasztalatairól:

marshall jvm

Műszaki adatok

-4 csatorna, csatornánként 3 móddal, 5 ECC83 (ránézésre kínai, Marshall branded) és 4 EL34 (Svetlana Winged C) cső.
-2 Master volume ami beállításonként választható (nagyon jó)
-Párhuzamos!!! reverb, 4 reverb poti a 4 csatornához, és ez is ki be kapcsolható (űberfasza)
-Resonance és Presence potik, amivel a végfok hangszíne állítható (de jó lenne ez is csatornánként állítani, de nem baj)
-Csatornánként Gain, Bass, Middle, Treble és Volume potik (a tiszta csatorna zöld üzemmódjában a volume ki van kötve)
-Cső pufferelt, aktív, sorosan és párhuzamosan !!! működő, választható kimeneti jelszintű, mixeres effekt loop (effekt loophoz más extrát már nem is nagyon lehetne kérni, talán csak full bőr és navi)
-Passzív soros loop (ez inkább előfok és végfok insert)
-Midi (Jeeeee!)
-Láda emulációs (4x12) vonali kimenet (DI) ami standby-ban is működik. (Hát, majd egyszer kipróbálom)
-Lábkapcsoló (Én midivel fogom használni, de masszívnak tűnik.)

Már a technikai paraméterek felsorolása során is látszik, hogy sok mindent zsúfoltak a JVM-be, csupa olyasmit amit a legtöbb mai fej nem tud vagy csak részben tudja. Bravó! Kibontás után a Master kivételével minden delelőre állítva, és egy Custom Audio 2x12-es ládára kötve mely Eminence Governorokkal volt töltve.

Tiszta csatorna

Zöld - Nem rossz, bár vékonyka. EQ-val kiigzítható.(Sajnos nyomába sem ér az OD100 tisztájának. De ez változik majd lentebb). Miután bekapcsoltam a reverb-et sokkal jobb lett.

Sárga - Karakteresebb, jót tesz az extra gain stage. Tetszik.

Piros - A zöld és sárgához képest nagyobb gain ugrás, inkább már crunch, de kellemes klasszikus Marshall.

Crunch csatorna

Zöld - Ez lehetne az átmenet a tiszta csati zöld és sárga üzemmódja között. Kicsit száraz. Elméletileg ez lenne a JTM45/Plexi hang.

Sárga - Nagyon jó. Ez is félreismerhetetlen Marshall sound. Inkább ez hasonlít Plexire.

Piros - Megint nagy ugrás gain-ben, de a jellege marad, jó zsíros sound.

OD1 csatorna

Zöld - Hasonlít a cruch piros módhoz, de a torzítás szövete egy picit más.

Sárga - Nagyobb gain, még komplexebb torzítás, jó hang rock hangzáshoz.

Piros - Újabb ugrás gain-ben, hasonló az előzőhöz de inkább szólóhoz használható hangszín, ritmushoz túl kusza. (Itt már rendesen fúj az erőlködő. Ha a gain 12 óra fölött van egy nagy jelű humbuckernél, azonnal feedback-el. Nekem olyan 11 óra körül volt jó)

OD2 csatorna

Zöld - Modernebb hang, inkább metálhoz

Sárga - Ismét több gain, modern dolgokhoz, kicsit zizegős.

Piros - Na ez overkill. Igazából annyi gain van, hogy nagyon hamar csak a sistergést lehet hallani (9-10 óra gain fölött azonnal brutális feedback).

Első benyomások

Az egész erősítővel kapcsolatban az volt a tapasztalatom, hogy a hangja steril. Nyomja a közepet mint a disznó de a mélyek hamar szétesnek komoyabb gain-nél a magasak meg harsányak. Gondoltam megnézem, mi van ha kicsit variálok az előfok csövekkel.
Előszor a V1-be (balról az első) raktam egy Miniwatt (tulajdonképpen Mullard) csövet. Hoppá!. Sokkal jobb lett. A tiszta csatin megjöttek a kerek mélyek, és a harsányság is eltünt alacsony gain-nél, elkezdett lélegezni. No akkor nézzünk egy JAN/Philips-et V2-be, egy másik Miniwatt-ot V3-ba és egy válogatott (a 2 trióda ugyanakkora jelet ad le) Philips a V5 fázis fordítóba. Jújjujuj! Na itt megjött minden amitől Marshall a Marshall. Megmaradt a Marshall hangszín, de sokkal zeneibb lett az egész. Eltünt a harsányság a torzított csatikról és sokkal összeszedettebb lett a mély mindenhol. A Svetlana EL34 hozza a szokásos formáját, dinamikusabban pattognak ki a hangok mint a 6L6-ból. Nagyon szépen reagál a pickup váltásra/osztásra mindegyik állásban felismerhetően más a hang. Nem tudtam nagyon meghajtani, de van ereje az biztos és végre használható a master rendesen, nem kezd el üvölteni mint a barom 1,5135 állásnál.

Nagyon jó kis cucc a JVM, rengeteg opcióval, majd minden extrával amit el lehet képzelni. Ha jobb minőségű előfokcsövek lennének benne, atom fasza lenne alapból. (Lehet, hogy ez pont egy gyengébb széria cső volt.)
A gain-t egy picit túllőtték az OD piros csatornákon, egy single coil-nak lehet, hogy kell ennyi gain, de az meg túl zajos lesz. (Kivéve ha nem EMG vagy valami zajtalan okosság)
Az EQ potik egész jól működnek minden csatornán, bár az összes potinak nagyon gagyi fílingje van. Nem tudom miért nem lehetett erre egy picit odafigyelni.
Az effekt loop-al nem szórakoztam, még midizni sem próbáltam de ha érdekel benenteket majd referálok. Ha mindent úgy lehet vele kapcsolgatni midi-n keresztül ahogy az le van írva, akkor ez a fej az etalon a Hughes and Kettner Switchblade mellett.

Konklúzió

Ahhoz képest, hogy mi pénzt kérnek el egy "butik" erősítőért ez nagyjából féláron van, és aki szereti a Marshall soundot az nem fog csalódni.

Aftec

Hasonló cikkek:

Marshall és Gibson találkozó szombaton!

Marshall 1960 greenback láda IR

Gulyás Erhard Harry a Marshall találkozó szervezője

Carr Amplifiers Raleigh

Kommentek

Balázs Gábor írta:

Hi,
engem nagyon érdekelne, hogy hogyan funcionál a JVM410H ban a MIDI! A másik kérdésem a MIDIs rendszerekhez, hogy ha tegyük fel van egy JVM410H-m és egy TC G-major-om, akkor meg tudom csinálni, hogy a midi foot controller egyetlen gombnyomásával bekapcsolajak pl egy delayt és csatornát is váltsak a JVM-en?? Szóval irányíthatom egyszerre egy kontrollerről a kettőt? És ha igen, akkor hogyan. Van erről valakinek valami anyaga esetleg?
Válaszotokat előre is köszönöm!
Gábor, Pécs

Anett írta:

Helló!

Az a helyzet, hogy egyetemi feladatként műszaki leírást, meg miegymást kell készítenem egy szabadon választott műszaki cikkről, én pedig a fent látható Marshall JVM410H-t választottam. A baj csak az, hogy használati utasításra is szükségem lenne, amim pedig nincs és sehol sem találok. Nem akarok hülyeséget írni, így arra kérnék bárkit, aki teheti, hogy küldjön át nekem ezzel kapcsolatos dolgokat, (ha lehet, magyar)használati utasításból szkennelt, fényképezett oldalakat a hanett13@citromail-re ha tud!
Köszi mindenkinek!

Szólj hozzá!

Név:

Email:

Web/URL:

Komment szövege:

Az alábbi két szót kérlek gépeld be, hogy kiderüljön, hogy nem vagy robot:


Linkek

Utolsó posztok

RSS Feed

Delay.hu RSS Feed

Régebbi posztok

Kategóriák